İÇ VE DIŞ ORTAM HAVA KİRLİLİĞİ KONFERANSI (03/12/2007)

Sakarya Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Müdürlüğü tarafından "İç ve Dış Ortam Hava Kirliliğinin İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri" konulu bir konferans düzenledi. Süleyman Demirel Konferans Salonunda gerçekleştirilen ve oturum başkanlığını Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Sevin Altınkaynak'ın yaptığı konferansta Mediko-Sosyal Merkezi Müdürü ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Yrd.Doç.Dr.Pınar Pazarlı hava kirliliğini konu alan sunum gerçekleştirdi. Çevresel kirlenmenin, ciddi boyutlara ulaştığı günümüzde özellikle geleceğimiz olan çocuklarımızın ve tüm canlıların sağlığının intrauterin dönemden itibaren etkilendiğine dikkat çeken Prof. Dr. Sevin Altınkaynak "1450'lerde yazılan Fatih Sultan Mehmet'in vasiyeti ve 1854'de Kızıldereli Reis Seatlle'in Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Franklin Pierce'e yazdığı mektupta, bundan yüzyıllarca önce bile çok açık bir şekilde belirtilmiştir. Yüzyıllar geçmesine rağmen çevre kirliliği giderek artmış ve artık alarm zilleri çalmaya başlamıştır" dedi.

Altınkaynak şunları söyledi: "Dünya bize dedelerimizden kalan bir miras değil, torunlarımıza bırakacağımız bir emanettir, emaneti dost değil, düşman görüp yağmalarsak; bugün hayvan ve bitkilerin başına gelen, yarın insanların başına gelecektir. Çocuklar ise evrenin bozulmasından daha çok etkilendikleri halde, bu bozulmaya katkıları son derece azdır."

Konferansta iç ve dış ortam hava kirliliğinin insan sağlığı üzerine etkilerini ele alan Yrd. Doç. Dr. Pınar Pazarlı, DSÖ verilerine göre, yılda yaklaşık 2 milyon kişinin önlenebilir erken ölümüne sebep olan dış ortam hava kirliliğinin özellikle bebekler, gelişme çağındaki çocuklar, kronik akciğer ve kalp hastalığı olanlar için tehlike arz ettiği belirtti. Pazarlı, kanser ile ilişkisi de önemli kanser araştırma enstitüleri tarafından ortaya konmuş olan dış ortam hava kirliliğinin başta kalp ve solunum hastalıkları nedeniyle olmak üzere travma dışı tüm diğer sebeplerle olan ölümlerde atışa sebep olduğu anlattı.

Toplantıda ayrıca 1990'ların başında Dünya Sağlık Örgütü tarafından tanımlanan ve sağlıksız binalardan kaynaklanan iç ortam hava kirliliği ile bağdaştırılan, "Hasta Bina Sendromu" ndan bahsedildi. İç ortam hava kirliliğinin en önemli ve önlenebilir sebebi olarak çevresel sigara dumanı ele alındı, pasif içiciliğinin özellikle kadınlar ve çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri irdelenerek, ülkemizdeki yasal düzenlemelerden ve halkımızın tütün dumanı maruziyetinden korunmasının yasal bir gereklilik olduğundan bahsedildi.

Sonuç olarak, iç ve dış ortam hava kirliliğinin önemli ve ölümcül birer halk sağlığı sorunu olduğu; iç ve dış ortam hava kirliliğinin olumsuz etkilerinin, bireysel, toplumsal çabaların ötesinde bilimsel, hukuksal ve siyasal yöntemlerle önlenebileceği belirtildi. Konferans dinleyici sorularının cevaplandırılması ile sona erdi.