SAHAKK-İ Projesi Tanıtıldı (08/02/2007)

Sakarya Hava Kalitesi Koruma ve İyileştirme (SAHAKK-İ) Projesi, Sakarya Üniversitesi'nde (SAÜ) düzenlenen toplantıda kamuoyuna tanıtıldı. Tanıtım toplantısında konuşan Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Şeref Soylu, projenin sadece hava kalitesiyle ilgilenmediğini belirterek aynı zamanda hava kalitesinin halk sağlığına etkilerinin de incelediğini ve amaçlarının havanın kamu malı olduğu bilincini insanlara aşılamak olduğunu vurguladı. Soylu, Adapazarı'nda kilometrekareye 650 kişi düştüğünü ve 90 bin motorlu taşıt bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman, sorunlarını, kendileri çözen şehirlerin ve ülkelerin gelişmiş şehir ve gelişmiş ülke olarak tanımlandığına dikkat çekerek, SAHAKK-İ Projesinin bu anlamda önemli olduğunu söyledi. Üniversite olarak stratejik yapılanma içerisinde önem verdikleri konulardan birisinin de topluma yönelik hizmetler olduğuna dikkat çeken Rektör Durman; "Gelişmiş, çağdaş bir şehir olmak istiyorsak, kendi sorunlarımızı kendimiz çözmemiz gerekiyor. Valilik, Belediyeler, Üniversite, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile şehrin sorunlarına sahip çıkan, aynı zamanda bulundukları çevreyi daha yaşanabilir hale getirmeyi hedefleyen multi disipliner özellik taşıyan bu projenin herkes tarafından desteklenmesi gerekmektedir" dedi. Durman, söz konusu proje için üniversitenin araştırma kaynaklarından 100 bin YTL ayırdıklarını açıkladı.

Toplantıda konuşan Adapazarı Büyükşehir Belediye Başkanı Duran, çevre ve hava kirliliğinin siyasi vaatlerinin en başında geldiğini kaydederek, ''Bu hizmet için hepimiz fedakarlıkta bulunacağız. Belki böyle bir çalışma, Türkiye'de en önemli merkez olarak Adapazarı'nı seçmek zorundaydı. Hava sirkülasyonu açısından Sakarya'nın kendi kendini temizlemesi çok zor. Böyle bir ortamda hava kirliliğini ortadan kaldırmak çok önemli'' dedi.

Sakarya Valisi Nuri Okutan ise toplantıda yaptığı konuşma da şunları söyledi: "Bizim şehrimiz gelecek 10-15 yıl içerisinde Türkiye'nin 1 numaralı şehri olacak. O bakımdan da bizim daha çok çevre bilincini aşılamamız icap ediyor. Bundan dolayı belki Türkiye'de ilk çevre düzen planını hazırlayan il noktasındayız" dedi. Birçok iş adamının Sakarya'ya yatırım yapmak için kendilerine başvuruda bulundukları kaydeden Okutan, mevcut organize sanayi bölgelerinde (OSB) arsa kalmadığını ve bu nedenle yeni organize sanayi bölgeleri açtıklarını kaydetti. Sürdürülebilir sanayiden yana olduklarını ifade eden Okutan, "Hem sanayileşmeyi gerçekleştirmek, hem kalkınmayı, gelişmeyi gerçekleştirmek, hem de çevreyi koruyarak bunu yapmak durumundayız. Bu bakımdan ele aldığımızda, hava kirliliği konusu çok önemliydi. Bununla yetinmemeliyiz. Mesela toprak kirliliği, su kirliliği de bir sorundur" diye konuştu.

SAHAKK-İ Projesi'nin toplam maliyeti 552 bin YTL olarak hesaplandı. Proje, Sakarya'da ulaştırma, ısınma, endüstri ve diğer sektörlerden kaynaklanan hava kirletici emisyonların belirlenmesi ile insan sağlığı ve ekonomi üzerine etkilerinin ortaya çıkarılması amacını taşıyor. Proje Grubu hava kalitesi, sağlık, ekonomi ve eğitim çalışma grupları olmak üzere dört ana gruptan oluşuyor.